Skärmavbild 2018-05-08 kl. 15.28.31


77 000 kondomlösa samlag och 0 hivöverföringar!

PG, RFSL och RFSL Ungdom har tillsammans skrivit ett pressmeddelande om PARTNER-studien och att det är dags att sluta välja bort sexpartners pga hivstatus.
Vi hoppas med detta att fler uppmärksammar studien och att det nu är ställt utom allt tvivel att omätbart virus = oöverförbart virus.


En stor europeisk forskningsstudie har rapporterat 77 000 kondomlösa ligg utan ett enda fall av hiv-överföring. Det bekräftar att omätbar hiv - alltså välbehandlad hiv - är detsamma som oöverförbar hiv. Det är dags att sluta reproducera hiv-stigma och sluta välja bort sexpartners utifrån hiv-status tycker RFSL, RFSL Ungdom och Posithiva Gruppen
   1 december är World Aids Day. Dagen är ett tillfälle att minnas alla som gått bort i aids, men också uppmärksamma och motverka det hiv-stigma som personer som lever med hiv utsätts för.
   - Med kunskapen vi har idag om hur väl behandlingen fungerar är det märkligt att hiv-stigmat fortfarande är så starkt. Det finns ett stort glapp mellan fakta och faktiska handlingar som fortsätter reproducera hiv-stigmat, säger Frank Berglund, förbundsordförande RFSL Ungdom.
   Partner 2-studien presenterade sitt resultat vid International AIDS Conference 2018 i Amsterdam och bekräftar att omätbar hiv är lika med oöverförbar hiv. I studien deltog 783 samkönade manliga par från 14 europeiska länder, där ena partnern lever med omätbar hiv och den andra utan hiv. Paren rapporterade drygt 77 000 kondomlösa anala samlag, utan ett enda fall av hiv-överföring. Studien var en fortsättning på Partner 1-studien där både sam- och olikkönade par deltog och där både vaginala och anala samlag undersöktes. Sammantaget bekräftar båda studierna att omätbar hiv inte överförs vid sex.
   - Studien bekräftar att en person med välinställd behandling lever med smittfri hiv. Det svåraste för många av oss som lever med hiv idag är inte sjukdomen i sig, utan andras okunskap och fördomar, säger Thomas Winberg, ordförande Posithiva Gruppen.
   Dagens effektiva mediciner gör att de flesta som lever med hiv mår fysiskt bra och kan leva lika länge som personer som inte lever med hiv. Medicinerna hindrar hiv-viruset från att föröka sig och trycker därmed ned mängden virus i kroppen till så låga nivåer att de är omätbara. Behandlad och omätbar hiv överförs inte. De flesta som får hiv i Sverige idag får det alltså av någon som inte själv känner till att den lever med hiv och därför inte går på behandling.
    - Det säkraste ligget om du vill undvika hiv är alltså med personer som lever med omätbar hiv, säger Sandra Ehne, förbundsordförande på RFSL.

Läs mer om O=O, eller U=U (undetectable = untransmittable)
Läs mer om Partner II-studien 
Läs Folkhälsomyndighetens rapport “Att leva med hiv i Sverige”

Senaste inläggen

Bloggarkiv