Skärmavbild 2018-05-08 kl. 15.28.31

European AIDS Conference 

Projektledare för Kunskapsnätverk för kvinnor som lever med hiv, Johanne Hoffart framför entrén till konferensen. Projektledare för Kunskapsnätverk för kvinnor som lever med hiv, Johanne Hoffart framför entrén till konferensen.

Mellan den 24 och 27 oktober 2017 besöker PGs ordförande Thomas Winberg och projektgruppen bakom Kunskapsnätverk för kvinnor som lever med hiv Milano för att delta i den 16:e europeiska AIDS-konferensen. 

På onsdagen deltog de i en workshop arrangerad av WAVE, Women Against Viruses in Europe. På workshopen lyftes bland annat frågan om PrEP som en effektiv metod för att hindra spridningen av hiv. 

Professor i klinisk epidemiologi Sheena McCormack frågade sig om cART (kombinerad antiretroviral behandling) är ”tillräckligt”. Hennes svar var både ja och nej. Kanske är det tillräckligt när man möter ett serodiscordant par, dvs där den ena är hivpositiv och den andra hivnegativ, men det är inte tillräckligt som en folkhälsostrategi. För att lyckas på strategisk nivå behöver vi PrEP också, sa McCormack. 
Hon pratade också kort om kampanjerna kring Undetectable = Untransmittable (oupptäckbar = smittfri), och om hur den diskursen verkligen kan ändra människors bild av hiv. Men hon tycker inte att det är tillräckligt, eftersom det alltid kommer att finnas individer som faller ut mellan testerna, och också för att cART ännu inte är tillgänglig för alla. När det gäller PrEP för kvinnor kommenterade hon att det hela handlar om följsamhet, och sade att PrEP fungerar för kvinnor även om kvinnor behöver längre tid för att nå tillräckliga nivåer av skydd jämfört med män.

Senaste inläggen

Bloggarkiv