Skärmavbild 2018-05-08 kl. 15.28.31

Träff om hiv och åldrande

Den 31 maj anordnade Hiv-Sverige i samarbete med PG en patient- och vårdpersonalträff på temat Vad händer med personer som lever med hiv när de blir äldre? Evenemanget var välbesökt vilket visar på det vi redan tidigare observerat: i och med att många som lever med hiv nu blir äldre så ökar också behovet av såväl medicinsk information som diskussioner om hur kunskapen ser ut inom vård och omsorg. Idag beräknas personer som lever med hiv bli lika gamla som övriga befolkningen och för många för åldrandet med sig frågor om exempelvis följdsjukdomar eller bemötande hos omsorgspersonal.

Sven Grützmeier föreläste om hiv, hälsa och åldrande. Sven Grützmeier föreläste om hiv, hälsa och åldrande.

Under kvällen föreläste Anders Blaxhult, överläkare på Venhälsan om den så kallade 50+studien där man kunnat se att det troligtvis finns en ökad risk för vissa sjukdomar hos personer som lever med hiv när de blir äldre. Däribland kan nämnas benskörhet, hjärtsjukdomar och vissa cancerformer.
Serguey Suarez från Posithiva Gruppen pratade därefter om bemötande och det arbete som PG bedriver för att öka kunskapen om hiv och hur det är att leva med hiv idag. Detta görs bland annat genom föreläsningar och kampanjer riktade till allmänheten. Till hösten kommer även en informationsfilm på temat hiv och åldrande att lanseras som fokuserar på bemötande och som riktar sig främst till personer som arbetar inom vård och omsorg. Filmen kommer att användas i föreläsningar och workshops men även i andra sammanhang.
Sven Grützmeier, även han överläkare på Venhälsan höll slutligen ett pass om hiv, åldrande och hälsa. Diskussionerna och frågorna var många under kvällen som avslutades med mingel och buffé.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln